Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is vaak een langlopende lening. Dit komt omdat er bij het doorlopend krediet geen harde datum wordt afgesproken waarop de lening moet zijn afgelost en dit houdt in dat de lening eigenlijk oneindig lang kan doorlopen. Vandaar dus ook de term doorlopend krediet.

Hoe werkt het doorlopend krediet?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. U geeft bij de bank een maximaal te lenen geldbedrag aan. Laten we hier even uitgaan van een bedrag van 20.000 euro. Dit bedrag leent u eigenlijk niet direct, maar komt wel direct tot uw beschikking. U heeft dus nu de beschikking over 20.000 euro. U kunt hiermee doen wat u wilt. Maar voordat u wat aan dit geld heeft zult u het eerst moeten opnemen. Hierbij hoeft u niet direct te kiezen om het volledige bedrag op te nemen, maar kunt u ook bijvoorbeeld kiezen om slechts 5.000 euro op te nemen. De andere 15.000 euro blijft gewoon tot uw beschikking en zou u later nog kunnen opnemen indien u dat wenst.

 

Nu heeft u dus 5.000 euro opgenomen. Vanaf het moment dat u geld gaat opnemen gaat u ook rente betalen. Hierbij geldt de rentevoet van het huidige moment. Als die dus op dat moment op 4,5% ligt betaalt u dat. Vervolgens gaat u dus over die 5.000 euro ook weer aflossen. Dit geld wordt weer gevoegd bij de 15.000 euro die nog tot uw beschikking staat, maar waar u dus geen rente over betaalt. U kunt dus altijd geld wat u aflost ook later weer opnemen. Zo loopt uw lening dus door.

Voor wie is het doorlopend krediet?

Er is niet echt een specifieke doelgroep aan het doorlopend krediet te koppelen, aangezien iedereen er gebruik van kan maken. Wel is het zo dat een doorlopend krediet erg handig is indien u uitgaven heeft waarvan u vooraf maar moeilijk kunt inschatten hoeveel deze zullen bedragen. U kunt dan altijd wat meer geld opnemen uit uw doorlopend krediet als dit nodig is. Een doorlopend krediet is een zeer flexibele vorm van geld lenen.