Kopen op afbetaling

Wilt u kopen op afbetaling en bent u benieuwd naar de mogelijkheden of hoe dat in z’n werk gaat? Steeds meer winkels bieden u de mogelijkheid tot kopen op afbetaling, u kunt daarvoor gebruik maken van de speciale kredietkaarten van de diverse ketens. Uiteraard brengt het kopen op afbetaling diverse voordelen met zich mee, houd er aan de andere kant rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. We beschrijven een helder voorbeeld van een koop op afbetaling, zodat u een goed beeld krijgt van de kosten die u maakt om van de voordelen te kunnen profiteren. Kopen of afbetaling is overigens niet veel anders dan het aangaan van een lening, dus houd altijd rekening met de risico’s hiervan.

Voordelen van kopen op afbetaling

Uiteraard biedt het kopen op afbetaling verschillende voordelen. Het grootste voordeel? U kunt direct van uw aankoop genieten, het is niet nodig om daar op voorhand voor te sparen. Heeft u nieuwe huishoudelijke apparaten nodig of is de televisie kapot gegaan? Het is dan prettig wanneer u dankzij kopen op afbetaling gewoon een nieuwe kunt kopen, zonder dat u daarvoor maanden of zelfs jaren hoeft te sparen. Bovendien blijft het budget in evenwicht, u kunt de kosten voor de aankoop spreiden over meerdere maanden. U krijgt geen financiële klap te verwerken, in plaats daarvan verloopt het zeer geleidelijk.

U kunt in België kopen op afbetaling, net als in het buitenland en op internet. Uiteraard hangt dit enigszins af van de kredietkaart die u gebruikt, maar de meeste winkels bieden u tegenwoordig de mogelijkheid om daar ook online mee te winkelen. Daarnaast is het in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om geld op te nemen uit geldautomaten, zodat u er als het ware een volwaardige kredietkaart bij heeft. Aan de andere kant dient u voldoende inkomen beschikbaar te hebben om een kredietkaart voor kopen op afbetaling aan te kunnen vragen, iets dat wordt nagegaan wanneer u een aanvraag doet. Is het een klein bedrag dat u nodig heeft, dan kunt u wellicht ook een particuliere lening overwegen, daar dit mogelijk goedkoper is.

Kosten berekenen

Wilt u de kosten berekenen van kopen op afbetaling? Houd er rekening mee dat u als het ware geld leent, om de aankoop nu alvast te doen en daar op een later moment voor te betalen. Wij zetten de kosten van kopen op afbetaling voor u op een rij aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat u bijvoorbeeld een mooie televisie wilt kopen van €1.500. Indien u daarvoor gebruik maakt van kopen op afbetaling betaalt u een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 12,5%. U kiest ervoor om het bedrag in 27 maanden terug te betalen, dat is de periode die u nodig heeft om het bedrag bij elkaar te krijgen. U kunt die 27 maanden gebruiken om steeds een deel af te lossen, tijdens de looptijd betaalt u uiteraard ook een bedrag aan rente. U dient minimaal €60 per aflossing te betalen. De totale kosten na 27 maanden bedragen €1703,09. U betaalt een hoger bedrag wanneer u gebruik wenst te maken van kopen op afbetaling. Hier staat echter tegenover dat u al 27 maanden televisie heeft kunnen kijken en dat u de kosten heeft kunnen spreiden op basis van het budget dat u maandelijks beschikbaar heeft.