Zwarte lijst

Wilt u een krediet afsluiten en staat u op de zwarte lijst? U kunt online een krediet simulatie maken, het is echter van belang om de juiste wegen te bewandelen op het moment dat u een lening wilt afsluiten. U komt op de zwarte lijst op het moment dat u andere kredieten heeft lopen die u niet aflost of wanneer u in het verleden een betalingsachterstand heeft gehad. Door middel van de zwarte lijst probeert de Nationale Bank van België te voorkomen dat u te diep in de schulden belandt.

Wat is de zwarte lijst?

De zwarte lijst is een lijst van de Nationale Bank van België. Iedereen die een krediet afsluit komt in de systemen te staan, zodra u voor één of meerdere kredieten een achterstand oploopt van 3 maanden of meer kunt u als wanbetaler op de zwarte lijst komen te staan. Het is officieel de lijst met probleemkredieten. Kredietverstrekkers kunnen die lijst raadplegen op het moment dat u een aanvraag doet. Zodra u op de zwarte lijst wordt het een stuk lastiger om geld te lenen, bijvoorbeeld op basis van een kredietkaart, kopen op afbetaling of een hypothecair krediet voor uw woning.

Geld lenen terwijl u op de zwarte lijst staat

Wilt u geld lenen terwijl u op de zwarte lijst staat of bent u benieuwd naar de mogelijkheden die er dan nog bestaan? Indien u een eigen woning heeft kunt u die inzetten als onderpand. Het is dan uiteraard van belang dat de woning niet te zwaar belast is met een hypothecair krediet. Ligt de hoogte van het krediet een stuk lager dan de waarde van de woning? Er is dan sprake van een overwaarde, die u kunt gebruiken om toch geld te lenen op het moment dat u op de zwarte lijst staat.

Staat u op de zwarte lijst voor kredieten en heeft u geen eigen woning of is die zwaar belast met een hypotheek? Dan wordt het over het algemeen wat lastiger om een krediet af te sluiten. U zal zich dan moeten wenden tot de andere kredietvormen die er beschikbaar zijn.

Andere kredietvormen

U kunt op het moment dat u op de zwarte lijst staat bijvoorbeeld proberen om een onderhands krediet af te sluiten. Dat is een lening van vrienden, familie of andere bekenden. Het is uiteraard van belang om hen in te lichten over het feit dat u op de zwarte lijst staat. In sommige gevallen is het wel degelijk mogelijk om op deze manier nog wat geld te lenen, bijvoorbeeld omdat u inmiddels een goede baan heeft waarmee u voldoende verdient om de kosten te kunnen betalen.

Een andere mogelijkheid zijn de online kredieten die er beschikbaar zijn, bijvoorbeeld tot een paar honderd euro. Er zal geen controle van de zwarte lijst plaatsvinden. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de kosten relatief hoog op kunnen lopen. Zodra u op de zwarte lijst staat om geld te lenen is het sowieso verstandig om na te gaan in hoeverre het verstandig is om een nieuw krediet af te sluiten.